Dobrym pomysłem na prezent może się okazać ciasto w słoiku, fartuszek kuchenny albo jedno i drugie 🙂
Jakiś czas temu przy okazji wystawiania posta o fartuchu kuchennym napomkniałam Wam o takiej możliwości ale nie opisywałam szczegółowo jak taki prezent wykonać. Przepis znaleziony w sieci dawno temu ale zmodyfikowany i przetestowany 🙂 Niestety nie zapisałam sobie z jakiej strony pobierałam przepis… Mogę zapewnić, że ciastka owsiane wychodzą przepyszne (przynajmniej według mojego gustu), a przechowywane w słoiku zachowują świeżość przez kilka dni – o ile u kogoś tak długo się uchowają 🙂 Zresztą oceńcie sami – zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią na ten temat z innymi uczestnikami 🙂
Zacznijmy od początku. Zatem aby sprawić komuś oryginalny prezent w postaci ciastek w słoiku, należy zaopatrzyć się przede wszystkim w słoik (na rynku dużo jest pięknych słoików – w różnych cenach – póki co na najtańsze natknęłam się w PEPCO). Na podaną poniżej ilość składników idealny będzie słoik o wielkości 0,9 – 1 litra (koszt około 10 zł).
Słoik należy umyć i bardzo dobrze wysuszyć, składniki nie moga zawilgnąć aby się nie zepsuły zanim osoba obdarowana nie wykorzysta swojego prezentu.
Następnie zabieramy się za przygotowanie składników. Podaję je w kolejności w jakiej wsypywałam do słoika aby ładnie warstwy się prezentowały. Wsypywałam je przez lejek (tulejkę, tutkę) zrobioną z papieru do pieczenia. To po to aby składniki od razu się nie wymieszały. Od momentu w którym zaczęłam wsypywać drugi składnik, do momentu w którym słoik przekazałam osobie zamawiającej, bardzo ostrożnie się z nim obchodziłam aby składniki się nie wymieszały 🙂
Składniki na ciastka owsiane
- ¾ szklanki migdałów (drobno posiekanych lub zmielonych),
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- jedna szklanka płatków owsianych,
- pól szklanki wiórków kokosowych,
- 150 g mieszanki z rodzynek i żurawiny.
Następnie tworzymy etykietę. Odręcznie albo w edytorze na komputerze. Kto jak woli 🙂
Na etykiecie powinny znaleźć się następujące informacje:
Przesyp do miski. Dodaj dwa jajka, trzy łyżki miodu i rozmieszaj ze sto gram roztopionego, chłodnego masła. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż łyżką ok. 20 porcji ciasta. Zwilżonymi palcami ukształtuj grube okrągłe ciastka. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 20 min.
Ciekawym dodatkiem do słoika z ciastkami może okazać się fartuszek kuchenny.
Pomysłodawczyni, a właściwie zleceniodawca prezentu poprosiła o pół fartuch – czyli fartuch zawiązywany na pasie.
Z paskiem tak długim aby można było zawiązać z przodu na kokardę
oraz z dużymi kieszeniami bocznymi 🙂
Co sądzicie o takim pomyśle na prezent?